Stretávam sa so žiakmi každý deň a diskutujeme na rôzne témy. Jednou z mnohých tém, ktoré sú predmetom našej diskusie sú aj peniaze. Peniaze získané ako :

  • Vreckové od rodičov
  • Príležitostné vreckové od starých rodičov
  • Peniaze získane brigádnickou činnosťou

spojení.jpg

  Na vreckové od rodičov aj od starých rodičov si veru rýchlo privykne každý jeden. V tomto sú si celkom za jedno- potešia. Mnohí to ale berú ako akúsi samozrejmosť, ktorá ale samozrejmosťou nie je. Sú ale aj takí, čo si uvedomujú, že rodičia nemajú veľké príjmy a tak aj ich nároky na vreckové sú naozaj minimálne.
Na otázku brigád majú najprv jednotný názor- jasné, že by sme išli ! Ako náhle ale začneme rozoberať podmienky za akých by išli tak sa začnú prejavovať markantné rozdiely v názoroch.
Niekto je ochotný ísť pracovať za 2-3€ za hodinu, inému sa ani suma 5€  nezdá dostatočná a lamentuje, že v zahraničí by dostal viac a tak sedí doma a čaká na vreckové od rodičov.

  • Je priama úmera medzi ochotou žiakov absolvovať brigádu a medzi finančným zázemím, ktoré im poskytujú rodičia alebo starí  rodičia.

lupa.jpg
Mám aj žiaka, ktorý pracuje každý deň po škole- vypomáha v obchode. Nikdy sa ale pred spolužiakmi o tom nezmienil.
Raz celkom náhodou som sa s ním v obchode stretla. Majiteľom obchodu je môj bývalý spolužiak a tak som sedela u neho na káve vzadu, pri sklade. Zazrela som ho tam. Zaujímavé bolo, že mu nebolo príjemné, že ho vidím pracovať. Čakal na mňa pri mojom odchode a prosil ma, aby som spolužiakom neprezradila, že on každý deň pracuje. Žije sám s mamkou. Tá je momentálne bez práce a tak ťarcha za rodinu je teraz vlastne na ňom. Spolužiaci sú z lepšie situovaných rodín a tak sa im nechcel priznať, že on veru ani žiadne vreckové nemá.
Prirodzene som mu mlčanlivosť sľúbila a začala som si vážiť ešte viac ako doposiaľ. Pochopila som jeho rannú únavu na prvých hodinách nespôsobenú ale zábavou a diskotékami či hraním sa na počítači. Vytvorili sme si tiché spojenectvo medzi sebou. Mali sme spoločné tajomstvo a ja už teraz rozmýšľam nad tým, kde by naozaj cez prázdniny zarobil viac. Tak, aby mu ostalo aj na nový sveter, alebo tenisky či batoh.