Vždy záleží na prvotnom zdroji osvetlenia, ktoré používate.
Napríklad LED pásiky väčšinou vyžadujú napájanie na 12V. Priamo v elektrických zásuvkách by ste mohli hľadať prúd o 220-230V, ku ktorým potrebujete vhodný transformátor, ktorý je prevedie do požadovaného modulu. Všetky zdroje musia byť plne stabilizované a mať jednosmerný zdroj prúdu a to 12V DC. Potom sú vhodné práve pre toto osvetlenie.

dvi

Najlepší zdroj pre LED pásky

Ako prvé si musíte rozhodnúť jednu vec a to či budete pásky využívať v suchom prostredí alebo budete potrebovať vode odolné riešenie s vyšším krytím. To platí pre miesta, kam sa ľahko dostane vlhkosť, voda či prach. Takéto prostredie je určite v kúpeľni, exteriéru a na niektorých miestach v kuchyni.
U suchého prostredia sa budete rozhodovať medzi adaptérom, ktorý ústi priamo do zásuvky a nevyžaduje žiadnu odbornú montáž alebo si zaobstaráte profesionálny zdroj, ku ktorému sa musí natiahnuť kabeláž a tu už bude volať na pomoc odborníka.

Ako určíte potrebný výkon?

Bude vás zaujímať príkon jednotlivého pásika alebo iného osvetlenia, na ktorý sa napojíte. Tieto údaje nájdete vždy u jednotlivého typu osvetlenia ako informáciu o príkonu. U pásikov je to na 1 meter. (Maximálny príkon potom vynásobíte dĺžkou a tak dostanete maximálny príkon zostavy.)

Tu platí jednoduchá rovnica: Napájací zdroj musí mať vždy vyšší výkon ako je príkon zostavy. Rezerva by mala v tomto prípade predstavovať aspoň 20%.
Uvedieme si malý príklad:
Najpredávanejší LED pás sa 60 SMD 3528 na 1 meter má príkon 4,8 W na 1m. Pokiaľ chcete na zdroj napojiť 4m tohto pásu, potom potrebný výkon zdroja vypočítate nasledovne: 4m x 4,8 W / m x 1,2 (20% rezerva) = 23,04W.

adaptér

Upozornenie na záver
Vždy nakupujte u odborníkov, ktorí vám dokážu ponúknuť kvalitný tovar za prijateľnú cenu a tiež vám v prípade akýchkoľvek nejasností poradia.
Takého osvedčeného predajcu nájdete napríklad tu: https://www.ledprodukt.sk/54-led-adaptery. Určite tu vyberiete aj vy.